Jaaaa….  dat is wel iets om eens lekker over te fantaseren…  Stel dat je, net zoals het tv programma je niet bevalt of de radio waar maar doorgezeurd wordt over een onderwerp waar je geen zin in hebt, gewoon in je hoofd lekker de knop uit kunt zetten. Hup, gewoon uit ! En je met iets anders bezig houden, gewoon waar je zin in hebt, lekker gaan fietsen, pianospelen of gewoon maar een beetje naar buiten kijken.  Mmmmm, dat zou nog eens handig zijn….

Helaas weet je waarschijnlijk wel beter. Je had bijvoorbeeld vandaag een aanvaring met een collega, niets bijzonders, maar toch……het blijft een beetje knagen. Of je hebt iemand een mailtje gestuurd, waarvan je nu denkt dat je het toch anders had moeten zeggen…. Of je moet morgen een klant opbellen waar je toch wel een ietsiepietsie (of als je eerlijk bent toch wel behoorlijk) tegenop ziet…… Je had eigenlijk je collega toch beter willen zeggen wat je vond……ratel, ratel….en zo gaat het maar door in je hoofd.

En wat je ook probeert: even iets leuks gaan doen, tegen jezelf zeggen dat het allemaal wel meevalt, dat er wel erger dingen op de wereld zijn, dat er morgen weer een dag is, dat ze heus geen rare dingen van jou zullen vinden, dat het vast wel goed zal gaan en als dat niet zo is, dat dat ook geen ramp is, dat het heus niet erg is dat er een keer iets fout gaat en dat je nu maar eens moet ophouden met dat gezeur want je wordt gek van jezelf!!   Maar helaas, daar zit het verschil met je tv: Geen knopje wat je gewoon kunt uitzetten!

Waarom lukt dat nu toch niet? Je brein zit nu eenmaal anders in elkaar dan je tv. Je bent in staat om eindeloos veel gedachten te produceren en overal relaties tussen te kunnen leggen. Dat is een vaardigheid die mensen nu eenmaal hebben en die ze ook onderscheidt van dieren. Dat is heel handig voor het oplossen van wiskundeopgaven en kijken hoe je het beste een broodrooster kunt repareren, maar bij gedachten en gevoelens over jezelf is dat minder functioneel. Je blijft maar doorgaan met denken, dat doet je verstand nu eenmaal, daar is het voor gemaakt. Dus voor wie die knop zoekt om uit te zetten volgt nu de teleurstelling: je kunt lang zoeken, maar die is er niet!

Maar kan ik dan helemaal niets doen om van die vervelende gedachten af te komen, zul je je afvragen? Als die knop toch niet uit kan?

Ja, dat kan (ha, gelukkig!). Dat doe je vooral door alles wat jouw verstand produceert niet automatisch te verbinden met jouzelf als persoon wie je bent. Deze zin moet je nog maar eens lezen en tot je door laten dringen. Met andere woorden; je kunt leren je verstand minder serieus te nemen en niet alles te geloven wat het zegt. Eigenlijk maakt het dan niet zo veel meer uit dat die knop niet uit kan.

Rare gedachte, hè, en goeie kans dat je verstand hier ook weer van alles van vindt (onzin, wat moet ik hier nu weer mee, heb ik al eens geprobeerd, ik ben juist trots op mijn goede verstand). Haha, gewoon maar even laten ratelen…….….en eens proberen te wennen aan dat idee…

Deel deze blog op social media:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin