Heb jij dat ook? Zo’n klein bewakertje van binnen dat voortdurend bijhoudt of je het wel goed doet en jij je netjes aan de regels houdt? En dan bedoel ik niet dat je niet door rood mag rijden, niet te hard mag rijden of van andermans spullen moet afblijven.  Je weet tenslotte wat je doet en zorgt er wel voor geen dingen te doen die nadelig zijn voor anderen of gevaarlijke situaties opleveren. En als het een beetje meezit loopt het goed af en krijg je geen boete of bekeuring wanneer je per ongeluk toch een keertje door rood rijdt.

Gek toch dat je op andere gebieden zo streng kunt zijn voor jezelf zonder dat je dat altijd zo in de gaten hebt. Weet je eigenlijk wel welke regels je voor jezelf allemaal hebt opgesteld? Waar jij je aan moet houden, want anders volgt er een bekeuring? Dit klinkt misschien een beetje belachelijk, alsof je jezelf met het opschrijfboekje in de hand boetes staat uit te delen. Toch, als je er eens goed bij stilstaat, is dit precies wat je vaak aan het doen bent. Je doet iets ‘’verkeerd’’ in het dagelijks leven en je bestraft jezelf met afkeuring en schuldgevoel. Je realiseert het je nauwelijks, het gaat volautomatisch. Je bent je er meestal niet eens van bewust dat je een ‘’regel’’ die je voor jezelf hebt bedacht aan het overtreden bent.

Wat zijn al die regels en eisen waaraan je moet voldoen? Denk maar eens aan: ik mag niet onzeker zijn, ik moet assertief zijn, ik moet het beter doen dan anderen, ik moet een attente collega zijn, ik moet meer belangstelling tonen voor anderen, ik mag niet bang zijn in situaties wanneer daar eigenlijk geen reden voor is, ik moet mijn tijd nuttig besteden, ik moet het goed doen……komen deze je bekend voor? En je  kunt er voor jezelf vast nog meer bij bedenken.

Veel van dit soort regels zweven zo half bewust in je hoofd. Als je er echt op gaat letten zou je wel eens kunnen schrikken van wat je allemaal moet van jezelf. Hoe streng je eigenlijk voor jezelf bent en hoe je jezelf steeds om de oren slaat met je negatieve oordeel zonder dat je het in de gaten hebt. Die bewaker in jezelf heeft het maar druk!

Waar ligt nu de oplossing? In het knock-out slaan van die bewaker of de discussie aangaan over de juistheid van de regels? De meeste bewakers zijn sterk en in de discussie delf je al gauw het onderspit.  Zo is het ook binnen in jezelf. Discussiëren en vechten helpt meestal niet, in ieder geval niet voor lang…….zoals je denk ik wel eens hebt ervaren. Die zware jongen laat zich niet zomaar wegsturen.

Een andere manier is om gewoon eens te kijken wat er gebeurt als je al die strenge-regel gedachten er gewoon laat zijn. Je zult merken dat het vreemd voelt om deze gedachten niet te proberen weg te drukken. Of er met een grote boog omheen te lopen of je ertegen te verzetten. Het is iets anders dan wat je altijd doet en daardoor helemaal niet zo gemakkelijk!  Observeer jezelf eens een tijdje hierin en kijk wat het met je doet, ZONDER daarover meteen een mening te hebben (ik mag niet zo denken over mijzelf, floep, weer een nieuwe regel!), iets te eisen of te verwachten van jezelf (hee, waarom gaan die gedachten nu niet weg).

(En vooral dit laatste is lastig!!)

Dit is niet het snelle tovermiddel dat jou als held uit de strijd tevoorschijn laat komen, helaas….maar gun jezelf de tijd. Oefen dit meerdere keren met jezelf en wees daarbij mild naar jezelf. Voor ieder kan dit weer verschillende ervaringen opleveren. Een betere relatie opbouwen met die bewaker is er één van. Hoe werkt het voor jou?

Deel deze blog op social media:Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin