Ik ben psycholoog en coach. Ik help mensen met onzekerheid en faalangst in hun werk. Daar ligt mijn hart en – al zeg ik het zelf – ik voel en ervaar dat ik dat kan. Tegelijkertijd ben ik ook ondernemer. Dat ligt alweer ietsje (nou ja, behoorlijk!) lastiger. Ik zou het liefst willen dat iedereen in de wereld weet hoe fantastisch ik mensen kan helpen en dat de mensen zo ongeveer in rijen van drie bij me aan de deur staan.

Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet. Het gaat heus wel eens gemakkelijk, bijvoorbeeld door iemand die mij heeft aanbevolen en een nieuwe klant aanbrengt. Maar daarnaast moet ik gewoon zoals dat heet, de boer op. En dat is behoorlijk ENG!!

Ik heb op dergelijke momenten altijd een wat dubbel gevoel. Enerzijds is er dat gevoel van: Brrrr, hoe ga ik dat doen? Met alle bijbehorende negatieve gedachten, die allemaal ongeveer neerkomen op: ”ze zien me aankomen!”.En anderzijds ervaar ik weer eens bewust aan den lijve wat mijn klanten ook steeds weer op hun eigen manier, in hun eigen leven, in verschillende situaties, ondervinden. Dingen willen doen en tegelijkertijd op de rem gaan staan vanwege allerlei hindernissen.

En, ondanks dat ik heus niet blij ben met die gedachten, vind ik het toch ook goed en belangrijk, dat ik daar dicht bij blijf staan: dat ik begrijp hoe je je kunt voelen, en door daar ook zelf mee bezig te blijven, de tools en handvaten die ik anderen geef om met al die gedachten en gevoelens om te gaan, levend houd. Het geeft mij ook inspiratie en het idee dat ik mensen beter kan helpen dan iemand die het zogenaamd allemaal al weet. De oplossing is nu eenmaal niet: ”en toen leefde zij/hij nog lang en gelukkig”. Het leven blijft je steeds weer voor nieuwe obstakels stellen. Zeker als je iets graag wilt.

Patrick Roozemond schreef een boek voor kleine ondernemers: “Start vanuit je Hart”. Hij geeft daarin veel goede adviezen voor ondernemers, waaronder het onderzoeken van ”je eigen saboteur” (zie je wel, ik ben heus niet de enige, dat scheelt alweer). Saboteurs, ofwel negatieve, ondermijnende gedachten, waardoor je niet in actie komt om te doen wat je eigenlijk wilt, in dit geval: je bedrijf succesvol maken. Het gaat er om dat je niet gaat vechten tegen die saboteur, maar hem als het ware gezellig op je schouder neemt en toch doet wat je wilt.  Zijn advies begint dan ook met het maken van een lijstje van al die saboterende gedachten. En dan het observeren van de sterkste daarvan: welke gedachte staat het meest centraal, belemmert je het meest?

Een dergelijke benadering sluit naadloos aan bij mijn eigen werkwijze. Het aardige van zijn insteek vind ik die naamgeving van ”saboteur”, die zo duidelijk benoemt waar het om gaat.   Eentje die bij mij heel sterk bleek: ”ik weet niet hoe dat ”hoort” , jezelf verkopen, anderen weten dat wel, dus ik doe het verkeerd.”  En door hier ruimte aan te geven, te erkennen dat ik deze gedachten met me meedraag, wordt het voor mij gemakkelijker om stappen te zetten die ik eigenlijk niet durf. Als het niet zonder angst kan, dan maar mèt angst. Goeie maatjes worden, met datgene wat je nu juist nìet wilt voelen, dat is precies wat ik naar mijn eigen klanten uitdraag. .

En daar hoort ook het schrijven van dit blog bij.  Schrijven over de problemen van anderen is een stuk makkelijker dan die van jezelf.  Maar ik vind het belangrijk om als coach juist ook mijn eigen kwetsbare kanten te laten zien en in die zin zelf in daden een voorbeeld te geven. Met de onzekerheid die daar bij hoort.

Het mooie is dat ik me daardoor ook weer voel groeien als coach. Zelf steeds weer ervaren en leren van de dingen die je teweeg wilt brengen is voor mij weer extra bagage in mijn rugzakje.

Deel deze blog op social media:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin