Je hebt net een nieuwe baan, je begint vol enthousiasme en ineens is daar onverwacht spanning en stress. Voorheen voelde je je lekker, werd je gewaardeerd en je werd gezien als de expert tegen wie anderen opkeken. En nu ineens voel je je onzeker, denk je: kan ik het wel? Val ik niet door de mand? Zijn die anderen niet veel beter dan ik?

Het lijkt wel of je jezelf ineens wel heel erg tegenkomt. Gek dat je daar nooit eerder last van had. Of misschien wel een beetje als de dingen af en toe eens een keer spannend werden. Maar in het algemeen ging je werk je goed af en had je plezier in je werk. Waarom lukt dat nu plotseling niet meer en lijken de dingen je soms zoveel moeite te kosten?

Wat jou overkomt, overkomt veel anderen ook. Jeroen bijvoorbeeld, die als inhoudelijk financieel specialist leiding ging geven aan een breder team van specialisten. Ineens gaf zijn inhoudelijke kennis en ervaring hem niet meer de autoriteit die hem die vroeger gaf. En kreeg hij te maken met weerbarstige, soms eigenwijze mensen tegenover zich, met wie hij op een andere manier moest communiceren en waartoe hij zich minder opgewassen voelde. Zijn eigen leidinggevende zei dat hij maar eens wat vaker met de vuist op tafel moest slaan. Een cursus leidinggevende vaardigheden hielp wel wat, maar toch bleef het wringen. Hij bleef twijfelen aan zichzelf: is dit wat ik wil of moet ik toch meer specialist blijven?

Toen Jeroen bij mij kwam zat hij ongeveer op dit punt. Terug naar de basis is dan het uitgangspunt: wie ben jij eigenlijk? En wie mag je van jezelf zijn? Hoe ga jij met je onzekerheden om? En vooral ook: wat wil je eigenlijk in je werk, wat is waardevol voor je? Wat mòet je van jezelf en wat màg je van jezelf? Pas als al die ”ballast” weg is ben je pas in staat om keuzes te maken die niet gebaseerd zijn op angst, maar op wat je werkelijk wilt.

Uiteindelijk koos Jeroen ervoor in zijn nieuwe functie te blijven. Hij had een beter inzicht gekregen in zijn drijfveren, waar zijn motivatie lag, maar had vooral ook zichzelf beter leren kennen en op een andere manier met zijn onzekerheden leren omgaan. Niet dat ze er niet meer waren, maar ze vormden geen obstakel meer om te kiezen wat voor hem belangrijk was. En geleidelijk aan groeide daarmee als vanzelf zijn zelfvertrouwen in zijn functioneren. Gek genoeg omdat hij niet meer van zichzelf eiste dat hij het allemaal goed moest doen.

Dit verhaal laat zien dat je angst niet hoeft te ”overwinnen” voordat je kunt doen wat je wilt. Het gaat er om dat je op een goede manier met je twijfels en onzekerheden leert omgaan. Er valt niets te overwinnen, onzekerheden zullen er altijd blijven. En als je bereid bent deze in je leven toe te laten maakt dat je uiteindelijk sterker. En kun je keuzes maken die gebaseerd zijn op waarden en niet op angst.

Deel deze blog op social media:Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin