Je kent ze wel die lijstjes met ’nuttige tips’. Je kan geen blad openslaan of er staan lijstjes met ’tips om ’beter in je vel te zitten’, ’tips om meer positief in het leven te staan’ of ’tips om meer te doen wat je ècht zelf wilt’. Kortom tips om zo snel mogelijk meer grip te krijgen op je bestaan. Ook het internet staat er vol mee: ik ben eens gaan zoeken naar:

’Tips voor meer zelfvertrouwen’. Daar komen heel wat lijstjes uit naar voren.

Een willekeurige greep hieruit:
– Stel doelen.
– Ga gezond leven.
– Richt je op de positieve dingen.
– Ga om met succesvolle mensen.
– Wees assertief.
– Denk niet zwart-wit.
– Vergelijk jezelf niet steeds met anderen.
– Denk positiever.
– Enzovoort..

Leuke tips en goedbedoeld. Ze bevatten ook vaak wel een kern van waarheid. En voor sommige mensen zullen ze best iets toevoegen. Een waardevolle tip op het juiste moment kan soms net een kwartje dat al klaar stond om te vallen, het laatste zetje geven.
Maar tegelijkertijd doen ze me denken aan die vakantietips die elk jaar voor de zomer weer terugkomen- ’doe uw huis op slot voor u vertrekt’, – je had ze zelf ook kunnen bedenken.

Wat moet je hier nu mee als je je onzeker voelt en last hebt van zelftwijfel? Word je daar nu echt wijzer van? Betekent dat echt dat je het vanaf nu heel anders gaat doen?

Je denkt misschien: ’Ik ga nu gewoon positief denken, zie je wel, het valt allemaal best mee, ik moet het gewoon niet zo somber zien’.  Op zijn best voel je je even wat sterker, een uurtje, een dag of misschien wel een week. Op zijn slechtst merk je dat je dat niet kunt volhouden en verwijt je jezelf zwakheid omdat het je weer niet lukt. Of je bent al lam geslagen op het moment dat je deze tips leest, want dat is nu net het probleem, dat je jezelf steeds met anderen vergelijkt en zo negatief denkt. En niet weet wat je wilt.

Waarmee je dus nog verder van huis bent.

Eigenlijk gaat het om dooddoeners met weinig effect. Je gaat nu eenmaal niet zomaar even anders denken.
En eigenlijk weet je dat diep van binnen ook wel. Net als dat je heus wel weet dat je je huis op slot moet doen, en toch lees je die tips in de hoop er iets tussen te vinden waar je iets aan hebt. Maar wat ben je eigenlijk aan het doen als je je vastklampt aan dit soort tips? Moeten anderen tegen jou zeggen hoe je moet zijn? Zoals jij bent is het blijkbaar niet goed genoeg. Je moet van alles doen en veranderen om dat vertrouwen in jezelf te krijgen. En daar flink je best voor doen.

Wondertips bestaan niet. En ik ga je hier de ultieme wondertip dus ook niet geven (al zat je daar misschien stiekem op te wachten?). Het goede nieuws daarbij is dat je die in wezen ook niet nodig hebt. Je hoeft niet te veranderen. En misschien helpt het al een beetje als je met die gedachte kunt beginnen.

En neem die fraaie tips niet te serieus. Bekijk het eens met humor, je kunt er vast zelf nog wel een paar leuke bij bedenken!

Deel deze blog op social media:Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin