“Als je wilt wachten met leven tot je angst voorbij is kun je lang wachten”
Steven C. Hayes

Deze uitspraak geeft precies aan waar het om gaat: je kan wel heel hard je best gaan doen om jezelf te veranderen, meer zelfvertrouwen te krijgen en gelukkig te worden. Maar ondertussen gaat het leven gewoon door, terwijl je niet doet wat je eigenlijk zou willen. Zit je te wachten op de tovenaar die al die hinderlijke barrières weghaalt en er voor zorgt dat je éindelijk alles durft. En intussen verlies je te veel energie in het vechten met jezelf.

Een andere, betere relatie met jezelf

In mijn ogen ligt de kern niet in al die verre doelen, maar om hier en nu een betere relatie te krijgen met jezelf. Jezelf accepteren, geloof en vertrouwen hebben in wie je bent, zonder daarbij allerlei eisen te stellen. Ontdekken wat je wilt, angst mogen voelen om daarin stappen te zetten en jezelf daarin mild te benaderen in plaats van jezelf te straffen. Jezelf de kans geven om de dingen te ervaren zoals jij ze voelt en van daaruit je keuzes te maken.

Acceptatie in plaats van controle

Hoe meer je probeert grip te krijgen op je gedachten en gevoelens, hoe sterker ze worden en hoe vaker ze opnieuw opduiken.  Als je piekert en je vervelend voelt, probeer je daar iets aan te doen. Klinkt logisch en je kent dat wel:  je zoekt afleiding, je probeert aan iets anders te denken, je stelt dingen uit, je praat op jezelf in, je zegt dat je je niet zo aan moet stellen, je zegt dat het onzin is om je zo druk te maken, enzovoort. Dat helpt soms, maar meestal niet voor lang en het komt steeds weer terug.  En je gaat nog meer piekeren….
Is wat je doet eigenlijk wel zo logisch?

Het is als wegzakken in drijfzand. Hoe harder je vecht, hoe eerder je kopje onder gaat.

Je gedachten en gevoelens willen controleren werkt blijkbaar niet en maakt alles alleen maar erger. De sleutel zit dan ook in het  loslaten van die controle, samen met de bereidheid om de angst en onzekerheid die daarmee gepaard gaat, te accepteren en te ervaren. Als je niet meer wegloopt voor wat je denkt en voelt, dan ben je vrij en kun je groeien. Heel simpel eigenlijk. En tegelijkertijd lastig, omdat je nog zo gevangen kunt zitten in al die dingen die je allemaal moet van jezelf.

Leren door zelf ervaren

In mijn aanpak gaan we stapsgewijs te werk, waarbij ik je aan de hand neem en tegelijkertijd jou de dingen zelf laat ontdekken, omdat je het meest leert van je eigen ervaring.  De kern ligt daarbij niet in het oplossen van een specifiek probleem. Want als dat is opgelost, komt er weer een nieuw probleem, zo is het leven nu eenmaal.  Het gaat erom dat je jezelf iets in handen geeft, waarmee je beter en effectiever met alles wat op je pad komt, kunt omgaan.  En de dingen kunt doen die je wilt, zonder dat je hoeft te wachten tot je angst over is.

Het citaat boven aan dit verhaal komt van Stephen Hayes, een van de grondleggers van ACT  (spreek uit als één woord, op zijn Engels), dat staat voor Acceptance and Commitment Therapy.  Mijn visie en werkwijze komen voort uit het gedachtengoed van ACT.

  • Wil je meer weten over de wetenschappelijke basis?  Lees hier meer over de theoretische achtergrond en bouwstenen van ACT.
  • Of wil je gewoon weten hoe ik het praktisch met je ga aanpakken? Lees dan hier meer.